17 maja 2010

Choroba Leśniowskiego-Crohna

Nieswoisty proces zapalny ściany przewodu pokarmowego - określenie to obejmuje kilka jednostek chorobowych. Najczęściej dotyczy wrzodziejącego zapalenia jelita grubego albo właśnie choroby Leśniowskiego-Crohna. W pierwszy przypadku tworzą się wrzody na wyściółce jelita grubego i odbytu. W drugim - stan zapalny jest rozleglejszy (czasami dotyka całych jelit, żołądka, przełyku, a nawet ust) i penetruje bardziej wgłąb ściany przewodu pokarmowego. Objawy w obu przypadkach są podobne: biegunka, ból brzucha, krew albo śluz w stolcu. Objawy nasilają się i słabną, a czasami choroba nawraca nawet przez lata.
Lekarze zwykle zwalczają chorobą Leśniowskiego-Crohna silnymi steroidami i innymi lekami na receptę. To bardzo pomocne środki zwłaszcza w czasie nasilenia objawów choroby. Są jednak metody, które można stosować samodzielnie, aby złagodzić objawy - na przykład wybór właściwych potraw, zażywanie odpowiednich witamin, suplementów pokarmowych i kojących ziół, a także unikanie stresu.

Choroba Leśniowskiego-Crohna - porady

  • Zwiększ populację pożytecznych bakterii w przewodzie pokarmowym. Możesz to osiągnąć przyjmując dostępne bez recepty probiotyki, które pomagają im się rozwijać. Jelita zdrowego człowieka są siedliskiem bakterii żyjących z nim w symbiozie - takich jak Lactobacillus acidophilus czy Bifidobacterium bifidum. Te mikroorganizmy są dla nas bardzo ważne, bo hamują możliwość rozmnażania się innych, szkodliwych bakterii. Bywa jednak, że ich populacja zostaje zniszczona - najczęściej przez antybiotyki - co sprawia, że szkodliwe drobnoustroje (bakterie i drożdże) zaczynają się swobodnie mnożyć, powodując stan zapalny. Probiotyki pomagają utrzymać odpowiednie warunki dla życia "dobrych" bakterii. Zażywaj je 3 razy dziennie, po 2 kapsułki na pusty żołądek. Albo - jeśli nie chcesz łykać kapsułek - jedz codziennie 2-3 pojemniki jogurtu z żywymi kulturami bakterii.
  • Wybieraj pokarmy o łagodnym smaku i półpłynnej konsystencji - na przykład gotowaną marchew, biały ryż, duszone jabłka. Jeśli cierpisz na biegunkę i ból brzucha, jedzenie ostrych potraw i pikantnych przypraw tylko pogorszy sprawę.
  • Jedz mniej tłuszczów. Smażone potrawy, tłuste mięso i inne tłuste przysmaki mogą wywołać skurcze jelit, czego efektem będzie silniejsza biegunka.
  • W czasie nasilania objawów choroby jedz mniej błonnika. Gdy jesteś zdrowy, pokarmy bogate w błonnik są bardzo pożyteczne dla przewodu pokarmowego. Niestety, jeśli chorujesz na chorobę Leśniowskiego-Crohna, błonnik może powodować bolesne wzdęcia. Kiedy wyzdrowiejesz - wrócisz do normalnych ilości błonnika w diecie.
  • Chorzy na tę chorobę często nie trawią laktozy, cukru będącego składnikiem produktów mlecznych. Jeśli zatem masz wzdęcia i uczucie rozpierania, unikaj mleka i jego przetworów przez kilka dni. Jeżeli objawy ustąpią - możesz przypuszczać, że cierpisz na nietolerancję laktozy. Sięgnij po produkty mleczne, które nie mają tego cukru, zażywaj tabletki zawierające laktozę (czyli enzym rozkładający laktozę) - nie ma ich w aptekach, ale możesz je sprowadzić przez internet, albo zrezygnuj w ogóle z produktów mlecznych.
  • Zażywaj suplementy, które zawierają multiwitaminę i sole mineralne. Taka kuracja pomoże uzupełnić ubytki spowodowane długotrwałą biegunką.
  • Załóż specjalny zeszyt, w którym będziesz notował wszystko, co zjesz. Zapisuj naprawdę wszystko - każdą przekąskę, każdego cukierka czy jabłko. Notuj także dokładnie, jak czułeś się i jakie miałeś objawy po zjedzeniu każdego z tych produktów. Po miesiącu przejrzyj notatki, aby się przekonać, jak twój organizm reaguje na konkretne pokarmy, błonnik, wyroby mleczne. Jeśli zauważysz, że jakiś pokarm regularnie powoduje pogorszenie twojego stanu i pogłębienie objawów choroby - koniecznie z niego zrezygnuj.
  • Stres może pogłębić objawy choroby Leśniowskego-Crohna. Znajdź własną metodę na jego rozładowanie: możesz uprawiać jogę, medytację, ćwiczenia oddechowe, wizualizację albo stosować jakąkolwiek inną technikę relaksacyjną. Na przykład: usiądź w spokojnym, cichym miejscu na 20 minut i wyobrażaj sobie uzdrawiające, błękitne światło, które spływa w dół twojego przewodu pokarmowego i łagodzi stan zapalny, pozostawiając za sobą zdrową tkankę.
  • Ludowa Recepta - sok z kapusty. Sok ten zawiera dużo L-glutaminy, aminokwasu, który łagodzi objawy choroby i pomaga leczyć wrzody w przewodzie pokarmowym.
  • Także odglicyryzowana lukrecja gładka (zwana z angielska DGL) może pomóc - działa przeciwzapalnie i łagodzi objawy choroby. W innych krajach można kupić wafle, które w okresie zaostrzenia choroby należy żuć po dwa (380 miligramów DGL w każdym) 3 razy dziennie, między posiłkami. Nie próbuj natomiast sięgać po lukrecję dostępną w sklepie ze słodyczami: najczęściej nie zawiera ona wcale prawdziwej lukrecji. Pamiętaj, że naturalna lukrecja może podnieść ciśnienie krwi.
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla prawidłowego trawienia. Ich bogatym źródłem jest olej z siemienia lnianego (wystarczy łyżka dziennie, wypita bezpośrednio albo dodana do sosu do sałaty czy innego dania). Także oleje z tłustych ryb zawierają dużo tych kwasów - wypij dziennie 2 łyżeczki, a dostarczysz organizmowi 2 gramy kwasów omega-3. Badania przeprowadzone we Włoszech wykazały, że ich zażywanie zmniejsza częstotliwość ataków choroby Leśniowskiego-Crohna. (Uwaga Nie sięgaj po kapsułki z olejami z tłustych ryb, jeśli jednocześnie przyjmujesz leki na obniżenie krzepliwości krwi.
  • Mięta pieprzowa i rumianek pospolity zawierają składniki powstrzymujące skurcze jelit, rozluźniające układ pokarmowy i łagodzące ból wywołany wzdęciami. Zrób sobie herbatkę lub rumiankową: łyżeczkę suszu zalej szklanką wrzątku, odczekaj 10 minut, przecedź i wypij. Jeśli miewasz zgagę - wybierz raczej rumianek. Zamiast używać suszonych ziół możesz kupić w aptece lub sklepie zielarskim gotową herbatkę w torebkach do zaparzania.
  • Kojąco działa również herbatka z prawoślazu lekarskiego - pokrywa ochronną warstwą błony śluzowe przewodu pokarmowego. Zalej 1-2 łyżeczki suszonego prawoślazu szklanką gorącej wody. Odczekaj 10-15 minut, przecedź i pij.
  • Dawniej osobom cierpiącym na chorobę Leśniowskiego-Crohna zalecano jedzenie łupin cebuli. Łupiny cebuli zawierają kwercetynę - naturalną substancję o działaniu antyhistaminowym, pomagają zablokować lub łagodzić reakcje alergiczne na niektóre pokarmy, częste przy tej chorobie. Kiedy gotujesz zupę - dodaj do garnka całą cebulę, bez obierania. Kwercetyna wygotuje się w zupie. Jeśli nie lubisz cebuli - możesz kupić kapsułki zawierające kwercetynę (są dostępne bez recepty). Postępuj dokładnie według zaleceń na opakowaniu.

Brak komentarzy: