26 kwietnia 2014

Gazpacho: sposób na upał i... nadciśnienie

Naukowcy z Uniwersytetu w Barcelonie opublikowali badanie, z którego wynika, że systematyczne spożywanie gazpacho zmniejsza o 27% ryzyko nadciśnienia tętniczego.

Swoje dobroczynne działanie gazpacho (hiszpański chłodnik z pomidorów) zawdzięcza tak wartościowym składnikom jak pomidory, ogórki, czosnek i oliwa z oliwek. Mają one bowiem właściwości chroniące serce i tętnice.


Nadciśnienie polega na zwiększonym w stosunku do normy ciśnieniu wywieranym przez krew na ścianki tętnic. Wzrost ciśnienia tętniczego jest zjawiskiem normalnym w przypadku stresu lub wysiłku fizycznego. Ale u osób cierpiących na nadciśnienie wysoki poziom ciśnienia tętniczego utrzymuje się stale, nawet w fazie odpoczynku lub przy braku stresu.

W dłuższej perspektywie dochodzi do nadwyrężenia tętnic. Zwiększa się wówczas ryzyko zawału, udaru mózgu, niewydolności serca, problemów z nerkami, a także – ze względu na ryzyko pękania drobnych naczyń krwionośnych – z oczami.

Wyśmienite gazpacho w niespełna 15 minut

Gazpacho zawiera pomidory, paprykę, ogórek, cebulę, oliwę z oliwek extra virgin, ocet winny, sól, czosnek oraz sok z cytryny i jest to naprawdę znakomita potrawa.

Jeśli zastanawiasz się nad kupieniem gotowego produktu, to pamiętaj, że w celu konserwacji gazpacho jest niestety pasteryzowane (czyli na krótko podgrzewane do wysokiej temperatury). Powoduje to utratę części witamin.

Dlatego namawiam Cię do przygotowywania własnego gazpacho, zwłaszcza w sezonie, gdy świeże pomidory nie kosztują dużo.

Oto przepis na tanie, szybkie i łatwe gazpacho domowe.

Przepis na cztery osoby:

6 dojrzałych pomidorów,
1 ogórek,
½ czerwonej papryki,
½ zielonej papryki,
2 małe cebule,
1 ząbek czosnku,
sok z 2 cytryn (lub więcej, do smaku),
6 łyżek stołowych octu,
½ szklanki oliwy z oliwek,
bazylia,
sproszkowana papryka,
pieprz i sól,
szklanka wody.
Przygotowanie:

Przeciśnij czosnek przez praskę, a cebulę drobno posiekaj.
Umyj pomidory, ogórek i paprykę. Ogórek obierz i usuń nasiona z papryki, a następnie wszystkie warzywa pokrój na kawałki.
Zmiksuj warzywa z czosnkiem i cebulą, dodaj oliwę, ocet, sok z cytryny, bazylię, sól, pieprz i sproszkowaną paprykę. Jeśli całość jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody. Starannie wymieszaj i odstaw na dwie godziny do lodówki.
Jest to idealny przepis do wykonania wspólnie z dziećmi. Takie gazpacho po prostu nie może się nie udać…

Brak komentarzy: