Kurkumina to składnik, którego przeciwnowotworowe działanie jest najlepiej udokumentowane w literaturze naukowej.
Kurkumina to pochodna kurkumy, czyli barwnika nadającego żółtopomarańczowy kolor curry. Substancja ta jest przedmiotem wielu badań naukowych, ponieważ na wiele sposobów wpływa na nasze zdrowie. Kurkuma stała się jednym z najbardziej popularnych suplementów diety. Sto gramów tej przyprawy zawiera od trzech do pięciu gramów kurkuminy.
Tradycyjna medycyna chińska oraz hinduska od tysięcy lat wykorzystuje właściwości lecznicze kurkumy. Przede wszystkim jest ona znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Jak zapewne pamiętasz, przewlekłe stany zapalne są jednym z czynników wystąpienia wielu (o ile nie wszystkich) chorób przewlekłych. Wykazano, że kurkumina wpływa na ekspresję ponad 700 genów, co może wyjaśnić jej dobroczynny wpływ na zdrowie.
Tak więc naukowcy interesują się kurkuminą nie tylko ze względu na jej działanie przeciwnowotworowe. Jednakże dzisiaj właśnie o tym jej działaniu chciałbym Ci opowiedzieć.
Na końcu tego artykułu zamieściłem też listę sposobów zapobiegania nowotworom, które warto stosować w codziennym życiu.
Skuteczność stosowania kurkuminy u myszy chorujących na złośliwego raka mózgu
W artykule opublikowanym w lipcu 2011 roku w czasopiśmie Journal of Nutritional Biochemistry naukowcy zasugerowali, że kurkumina może być rozwiązaniem pozwalającym na powstrzymanie rozwoju raka mózgu zwanego glejakiem wielopostaciowym. Badanie przeprowadzone na myszach potwierdziło wcześniejsze przypuszczenia. Naukowcy wykazali, że kurkumina doprowadziła do zmniejszenia rozmiarów guza u 9 z 11 zwierząt biorących udział w badaniu (81%) i nie wykazała żadnej toksyczności1.
Co więcej, kurkumina nie wpłynęła w żaden sposób na zdrowe komórki, co może sugerować, że ma ona działanie selektywne wobec komórek nowotworowych. Uznano również, że wykazuje ona synergię działania z dwoma lekami wykorzystywanymi w chemioterapii, poprawiając eliminację komórek rakowych z organizmu.
Tak więc, podsumowując, dane zaprezentowane w niniejszym artykule sugerują, że kurkumina to skuteczny środek w leczeniu glejaka wielopostaciowego.
Jeden z NAJLEPSZYCH suplementów diety pomocnych w leczeniu wielu rodzajów raka
Lekarze już od wielu lat wiedzą, że kurkumina wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Jest ona najczęściej badanym pod tym kątem składnikiem odżywczym.
W badaniu, którego wyniki opublikowano w 2008 roku w czasopiśmie naukowym Cancer Prevention Research, stwierdzono, że kurkumina hamuje mobilność (zdolność do przemieszczania się) komórek nowotworowych raka piersi oraz ich rozprzestrzenianie się. Jest to możliwe dzięki inhibicji integryny alfa-6-beta-4, co oznacza, że może ona być skutecznym środkiem do stosowania w leczeniu nowotworów z ekspresją integryny alfa-6-beta-4. (Integryna alfa-6-beta-4 przyczynia się do rozwoju nowotworów poprzez wzmacnianie oporności komórek nowotworowych na apoptozę i zwiększanie ilości przerzutów. Apoptoza zaś to zaprogramowany proces obumierania komórek: komórki nowotworowe nie umierają wtedy, kiedy powinny, co przyczynia się do powstawania guzów nowotworowych)2.
Wyniki badania opublikowane w 2009 roku w czasopiśmie Molecular Pharmacology potwierdziły, że kurkumina jest inhibitorem wzrostu komórek raka trzustki i zwiększa podatność tych komórek na działanie chemioterapii3.
Przeprowadzone w 2009 roku badanie dowiodło, że kurkumina przyspiesza obumieranie komórek nowotworowych w przypadku raka płuc4.
W badaniu przeprowadzonym w 2010 roku stwierdzono, że kurkumina ma zdolność selektywnego działania na rakowe komórki macierzyste5.
W jaki sposób kurkumina zwalcza nowotwory?
W Indiach, gdzie kurkumę stosuje się powszechnie w kuchni, częstotliwość występowania czterech najczęściej występujących w Europie rodzajów nowotworów, czyli raka okrężnicy, piersi, prostaty i płuc jest dziesięć razy mniejsza. Rak prostaty, który jest najczęściej diagnozowanym rodzajem nowotworu u mężczyzn w Europie, w Indiach występuje niezwykle rzadko, co przypisuje się powszechnemu spożyciu kurkumy. Wydaje się, że kurkumina działa na nowotwór na wiele sposobów:
jest inhibitorem namnażania się komórek nowotworowych,
wspomaga niszczenie zmutowanych komórek, nie pozwalając im na rozprzestrzenienie się w organizmie,
hamuje przemianę komórek w komórki nowotworowe,
łagodzi stany zapalne,
wstrzymuje rozwój naczyń krwionośnych odżywiających guzy nowotworowe,
jest inhibitorem syntetyzowania białka odpowiedzialnego za tworzenie się guzów nowotworowych.
Jaki rodzaj kurkumy jest najlepszy?
Aby wykorzystać w pełni właściwości kurkuminy, wybieraj suplementy diety zawierające 100% kurkuminy, czyli certyfikowany ekstrakt z kurkumy, który zawiera przynajmniej 95% kurkuminoidów. Preparat nie może również zawierać żadnych dodatków ani substancji pomocniczych (czyli substancji ułatwiających produkcję lub przechowywanie). Producent powinien gwarantować najwyższą jakość na każdym z etapów produkcji – na etapie: korzystania z roślin uprawianych na glebach wolnych od zanieczyszczeń, odpowiedniego procesu sadzenia, uprawy, zbioru, produkcji oraz konfekcjonowania końcowego wyrobu.
Do celów kulinarnych zamiast mieszanki zwanej curry kupuj kurkumę (najlepiej tę pochodzącą z hodowli ekologicznych). Jedno z przeprowadzonych badań naukowych wykazało, że przyprawa curry zawiera bardzo mało kurkuminy w porównaniu z czystą kurkumą.
Wskazówki dotyczące stosowania kurkuminy
Obecnie nie ma na rynku żadnych preparatów z kurkuminą, które byłyby dopuszczone do stosowania w przypadku nowotworów. Należy także pamiętać, że konieczne jest zażywanie bardzo wysokich dawek, ponieważ kurkumina jest słabo przyswajana przez ludzki organizm. Typowa dawka do zastosowań w chorobach nowotworowych to 3 g dostępnego biologicznie ekstraktu kurkuminy wysokiej jakości od trzech do czterech razy dziennie.
Aby zmniejszyć problemy z wchłanianiem, przygotuj emulsję na bazie proszku z kurkuminy. W tym celu wymieszaj łyżkę stołową kurkuminy z jednym lub dwoma żółtkami i jedną lub dwiema łyżeczkami oleju kokosowego. Następnie wszystko zmiksuj.
Innym sposobem poprawienia przyswajalności kurkuminy jest wymieszanie łyżki stołowej proszku w 125 ml wrzącej wody (woda musi się gotować w momencie dosypywania do niej proszku, ponieważ letnia woda jest mniej skuteczna). Wodę z kurkuminą należy następnie gotować przez dziesięć minut. Otrzymasz 12% roztwór, który możesz pić po schłodzeniu. Napój ma niestety lekko drewniany posmak.
Pamiętaj też, że z czasem stężenie kurkuminy w roztworze będzie spadać. Po około sześciu godzinach wyniesie ono jedynie 6%, więc najlepiej wypij przygotowany napój w ciągu piętnastu minut od jego sporządzenia.
Bądź uważny podczas przygotowywania kurkuminy, ponieważ jest bardzo ona silnym barwnikiem. Sporządzany płyn może trwale zaplamić nie tylko materiał, ale także niektóre tworzywa sztuczne (wykorzystywane w kuchni). Należy więc obchodzić się z nim ostrożnie.
Zapobieganie nowotworom:
10 wskazówek pozwalających na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka
W ciągu trzydziestu ostatnich lat liczba przypadków zachorowań na raka uległa podwojeniu; szacuje się, że do 2030 roku może się nawet potroić. Oznacza to, że musimy poważnie zająć się zapobieganiem chorobom nowotworowym.
Imponujące zdolności kurkuminy w zakresie walki z rakiem to nie wszystko.
Przede wszystkim prowadź zdrowy tryb życia, ponieważ właśnie to – a nie łykanie suplementów diety – jest NAJLEPSZYM sposobem na uniknięcie raka.
Uważam, że można uniknąć zachorowania na nowotwory oraz inne choroby przewlekłe, a także poprawić szanse wyzdrowienia, stosując podane poniżej strategie:
Zmniejsz spożycie cukrów oraz produktów o wysokiej zawartości skrobi. Dzięki temu możesz przywrócić naturalny poziom insuliny, czyli hormonu stymulującego wzrost komórek nowotworowych, we krwi. Jest to jeden z najskuteczniejszych sposobów obniżenia ryzyka zachorowania na raka. W tym celu przede wszystkim zmniejsz spożycie cukru, produktów zbożowych oraz ziemniaków. Wyeliminowanie z diety produktów spożywczych o wysokim indeksie glikemicznym jest szczególnie ważne dlatego, że są one odpowiedzialne za stymulowanie wytwarzania insuliny.
Zachowaj optymalne stężenie witaminy D we krwi, czyli od 50 do 70 ng/ml. Istnieje ogromna liczba dowodów (popartych badaniami naukowymi) na to, że witamina D odgrywa kluczową rolę w hamowaniu rozwoju nowotworów. Naukowcy zajmujący się badaniami w tym kierunku szacują, że moglibyśmy uniknąć około 30% zgonów spowodowanych chorobami nowotworowym, gdyby tylko w całej populacji udało się utrzymać optymalne stężenie witaminy D we krwi. Można zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka o połowę lub więcej, wystawiając się regularnie na działanie promieni słonecznych, jednakże w naszym klimacie rzadko kiedy jest to wystarczające. Należy więc stosować suplementy witaminy D. Jeśli aktualnie leczysz się na raka, to najlepsze będą bardzo wysokie dawki witaminy D, rzędu od 80 do 90 ng/ml.
Ćwicz regularnie: istnieją przekonujące dowody na to, że aktywność fizyczna znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, głównie dlatego, że pozwala na obniżenie stężenia insuliny we krwi i normalizuje stężenie hormonów anabolicznych. Dla przykładu: kobiety, które regularnie ćwiczą, mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi o 20% do 30% w stosunku do kobiet mało aktywnych fizycznie. Ćwiczenia wcale nie muszą być intensywne, ale koniecznie powinny być regularne i zróżnicowane.
Zwiększ spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 pochodzenia zwierzęcego (EPA i DHA). Wyniki licznych badań sugerują, że kwasy te odgrywają ważną rolę w kontrolowaniu stanów zapalnych oraz zwiększają skuteczność zwalczania komórek nowotworowych przez nasz układ odpornościowy.
Jedz dużo warzyw, najlepiej świeżych i pochodzących z upraw ekologicznych. Staraj się jeść jak najwięcej warzyw o intensywnych kolorach, a w szczególności tych o ciemnozielonych liściach, takich jak warzywa kapustne (czyli nie tylko wszelkie rodzaje kapusty, ale także rzodkiew i rzeżuchę), które mają właściwości przeciwnowotworowe.
Stosuj odpowiadające Ci wybrane techniki pozwalające na złagodzenie negatywnych emocji, które mogą aktywować geny komórek nowotworowych. Modlitwa, medytacja czy joga to niektóre ze sposobów przywrócenia właściwej równowagi wewnętrznej. Jeśli chorujesz na raka, pomogą Ci w skuteczniejszym zwalczaniu choroby.
Utrzymuj idealną wagę.
Wysypiaj się i zapewniaj sobie jak najlepszą jakość snu.
Zmniejsz narażenie na działanie toksyn takich jak pestycydy, środki chemii gospodarczej, odświeżacze powietrza, zanieczyszczenia oraz toksyny pochodzące z tworzyw sztucznych, czyli na przykład bisfenol A.
Przyrządzaj potrawy w możliwie najdelikatniejszy sposób, blanszując je, gotując (a nie smażąc) oraz gotując na parze. Całkowicie unikaj potraw z grilla.
2 komentarze:
Profesor Aggarwal z Centrum Badań nad Rakiem im. Andersona w Houston, jeden z najczęściej cytowanych specjalistów, jako pierwszy udowodnił, że kurkumina działa przeciwko rakowi we wnętrzu komórki. W 2005 roku profesor wykazał oddziaływanie kurkuminy na wszczepionego myszom raka piersi, mimo że już wówczas komórki te nie reagowały na chemioterapię. Zastosowana u myszy kurkumina w dawkach spożywczych znacznie ograniczyła przerzuty. Stwierdzono, że nawet najbardziej agresywne odmiany raka takie jak glejak są bardziej podatne na chemioterapię jeśli jednocześnie podaje się pacjentowi kurkumę, a napar z imbiru pomaga pozbyć się nudności po chemioterapii i radioterapii.
Należy pamiętać że kurkumina jest słabo przyswajana przez organizm i aby mogła być wykorzystana dla celów profilaktycznych i zdrowotnych musi być zmieszana z czarnym pieprzem i/lub papryką. Zawarta w pieprzu piperazyna ułatwia przyswojenie kurkuminy przez organizm 1000 razy, a kapsaicyna z papryki 2000 razy. Poza tym kurkumina rozpuszcza się w tłuszczu, najlepiej więc zmieszać kurkumę z oliwą z oliwek lub olejem konopnym z pierwszego tłoczenia, papryką i/lub pieprzem i w takiej postaci dodawać do zup po ugotowaniu, sosów, sałatek czy surówek.
Literatura: dr David Servan-Schreiber, Antyrak Nowy Styl Życia
Prześlij komentarz