15 marca 2010

Wolne rodniki - sprawcą chorób degeneracyjnych

Autorem artykułu jest PrzepisyKulinarne.org

Naszym wrogiem numer 1 są tzw. wolne rodniki, ponieważ głównie one powodują większość chorób cywilizacyjnych. Wolne rodniki to niezwykle aktywne atomy lub cząsteczki, którym brakuje jednego elektronu.

Aby zdobyć brakujący elektron, zabierają go z każdej tkanki. Uszkadzają białka, tłuszcze i kwasy nukleinowe naszych komórek. Wolne rodniki są przyczyną zmian stawowych, nowotworowych, sercowo-naczyniowych, immunologicznych, zaćmy, tzw. plam starczych na skórze, zmarszczek i wielu innych chorób degeneracyjnych.

Źródłem wolnych rodników mogą być pokarmy zwłaszcza smażone, pieczone, zjełczałe, promienie jonizujące, leki. Wolne rodniki powstają także w organizmie w przebiegu procesów metabolicznych. Szczególnie duże ilości tych cząsteczek dostarcza palenie papierosów oraz każdy proces zapalny w organizmie.

Przewlekła infekcja wirusowa czy bakteryjna wiąże się z fagocytozą czyli pożeraniem komórek bakterii przez komórki żerne, tj. leukocyty. Wolne rodniki powstają w procesie fagocytozy. Zatem należy sobie uzmysłowić, że każdy przewlekły proces bakteryjny czy wirusowy, podobnie jak palenie papierosów może potencjalnie doprowadzić do rozwoju nowotworu czy chorób sercowo-naczyniowych. 

Warto wiedzieć, że 1/3 nowotworów jest związana z przewlekłą infekcją. I tak przykładowo: 
infekcja wirusem żółtaczki może wiązać się z rakiem wątroby, infekcja bakterią Helicobacter - z wrzodem i rakiem żołądka. 
Czynnikiem wyzwalającym wolne rodniki jest też nadmiar żelaza w organizmie. Zbyt duża ilość żelaza w diecie, np. pochodzącego z mięsa, może być czynnikiem ryzyka choroby sercowo-naczyniowej czy nowotworu. 

Jak wykazały badania naukowe, wszelkie ograniczenia w przyjmowaniu białka w diecie, jak również ograniczenie kalorii, znacznie wydłużają przeżycie i zmniejszają częstość występowania raka. Szczególne znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych i sercowo-naczyniowych ma dieta warzywno-owocowa, gdyż łączy w sobie trzy cenne wartości:
  • ograniczone spożycie białka i tłuszczy wiąże się ze spadkiem produkcji wolnych rodników w organizmie;
  • dieta warzywno-owocowa dostarcza dużych ilości zmiataczy wolnych rodników takich, jak: beta-karoten, witamina C i E;
  • dostarcza mikroelementów m. in. cynku i miedzi, które aktywizują nasz najpotężniejszy enzym zmiatający wolne rodniki czyli miedzio-cynko-zależną dysmutazę nadtlenkową.
Spożywanie surowych warzyw i owoców, jako źródeł zmiataczy wolnych rodników, zapobiega chorobom zwyrodnieniowym i nowotworowym. U chorych z miażdżycą stwierdza się szczególnie niskie stężenie witamin antyoksydacyjnych. Amerykańskie Instytuty Żywieniowe zalecają codzienne spożywanie przynajmniej 2 owoców i 3 jarzyn.

Najlepsze przepisy kulinarne - PrzepisyKulinarne.org

---

Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org.

Brak komentarzy: