W
1998 roku została przyznana Nagroda Nobla
w dziedzinie medycyny trzem naukowcom (Robert F. Furchgott, Louis J. Ingarro
oraz Ferid Murad), którzy przeprowadzili badania nad aminokwasem L-argininą.
Ich badania otworzyły drogę innym naukowcom, którzy wykorzystując dotychczasową
wiedzę poszli znacznie dalej.
L-arginina jest najważniejszym spośród 20
aminokwasów w naszym organizmie. Właśnie z argininy organizm wytwarza tlenek
azotu. Tlenek azotu poprzez swoje interaktywne działanie w systemie naczyniowym,
immunologicznym i nerwowym uczestniczy prawie w każdym procesie odbywającym się
w komórkach.
Produkcja tlenku azotu zmniejsza się z wiekiem, również w wyniku
schorzeń serca i cukrzycy. Obniżona produkcja tlenku azotu może być również
spowodowana stosowaniem preparatów antydepresyjnych, środków obniżających
ciśnienie krwi, spożywaniem alkoholu, paleniem papierosów. Każdy, komu zależy
na lepszym funkcjonowaniu systemu sercowo-naczyniowego i zapobieganiu chorobom,
będzie dbał o zwiększenie poziomu tlenku azotu w organizmie. Uzyska to dzięki
L-argininie, przyjmowanej jako uzupełnienie diety codziennej.
Różne
rodzaje L-argininy (podobnie jak wiele innych "cudownych
substancji"), chociaż podobnie się nazywają, różnią się jakością i
sposobem produkcji. Zalecana jest szczególna ostrożność przy wyborze preparatów
L-argininowych. Koniecznie należy zwrócić uwagę na farmaceutyczną jakość
preparatu. Dr. Predegast - naukowiec o światowej renomie, prowadzący badania
nad właściwościami L-argininy stwierdza: "Jeśli stosowany preparat nie
zawiera L- cytruliny przyśpieszającej syntezę L-argininy nie jest możliwe
uzyskanie właściwych efektów". Dzięki przyśpieszonej syntezie L-argininy
natychmiast wzrasta poziom tlenku azotu (NO), a L argninia jest uaktywniona na
24 godziny. Preparaty bez L-cytruliny przestają działać już po 4-6 godzinach.
L-arginina w postaci proszku jest jedyną, efektywną i bezpieczną formą. Należy
dodać, że naukowcy, którzy projektują formułę L-argininy, muszą biegle znać
wewnętrzne działanie argininy, znać doskonale chemiczna stronę projektu,
posiadać doświadczenie kliniczne, wykazać się znajomością metabolicznych ścieżek
oddziaływania L-argininy, a także znajomością jej ogromnych możliwości
opóźniających proces starzenia się organizmu i roli hormonów młodości w tym
procesie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz