21 czerwca 2013

Twoje ciało spala się od środka?

Zwalcz swoje stany zapalne

Podczas badania, którego wyniki opublikowano w amerykańskim czasopiśmie medycznym Cell, dowiedziono, że niektóre tłuszcze zawarte w pożywieniu zwalczają gorączkę.

Nie oznacza to, że każdy tłuszcz jest dobry.

Nie każdy z tłuszczów możesz traktować w ten sam sposób, mimo że w tradycyjnej teorii odżywiania określa się je wspólną nazwą tak jakby należały do jednej kategorii składników odżywczych – lipidy. Dlatego uważaj, tylko niektóre z tłuszczów są pożyteczne, a pozostałych powinieneś unikać.


W ciągu ostatnich trzydziestu lat naukowcy udowodnili, że niektóre tłuszcze mogą hamować szkodliwe procesy zachodzące w naszym organizmie, a inne – przyczyniać się do ich powstawania. Jest to szczególnie prawdziwe w przypadku stanów zapalnych.

Stan zapalny to naturalna reakcja układu odpornościowego na zakażenia. Jednakże długotrwałe stany zapalne w obrębie niektórych narządów mogą prowadzić do powstawania chorób autoimmunologicznych (artroza, cukrzyca typu 1), chorób neurodegeneracyjnych (niszczących układ nerwowy), chorób układu krążenia czy nowotworów.

Najnowsze odkrycia naukowe dotyczące tłuszczów

Na Uniwersytecie San Diego w Kalifornii naukowcy dokonali przełomowego odkrycia dotyczącego tłuszczów. Okazało się, że niektóre tłuszcze dostarczane do organizmu wraz z pożywieniem łagodzą stany zapalne oraz pomagają zapobiegać cukrzycy. Teorię tę przetestowali na myszach w laboratorium. Połowa myszy otrzymywała pokarmy bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. W diecie pozostałych myszy brakowało kwasów omega-3.

Wyniki badań wykazały, że dzięki diecie bogatej w kwasy tłuszczowe omega-3 można złagodzić stany zapalne występujące w najważniejszych narządach, poprawić wrażliwość organizmu na insulinę oraz ogólny stan zdrowia myszy. Natomiast dieta uboga w kwasy omega-3 skutkowała nasileniem stanów zapalnych oraz zmniejszeniem wrażliwości na insulinę. Badacze doszli więc do wniosku, że kwasy tłuszczowe omega-3 wywierają „bardzo pozytywny wpływ” na stany zapalne oraz ogólny stan zdrowia.


Czym jest stan zapalny?


Dr Weil jest absolwentem wydziału medycyny Uniwersytetu Harvarda (Harvard Medical School) i specjalizuje się w żywieniu i medycynie naturalnej. Prowadzi on jeden z najpopularniejszych serwisów internetowych poświęconych medycynie naturalnej w USA: www.drweil.com. Dr Weil wyjaśnia, dlaczego stany zapalne są oznaką naturalnej reakcji organizmu na czynniki zagrożenia.

Jeśli ukąsi Cię osa, w miejscu ukąszenia pojawia się opuchlizna. Jeśli się uderzysz, ciało reaguje powstaniem zaczerwienienia i siniaków. Po ciężkiej fizycznej pracy bolą Cię mięśnie. To właśnie przykłady stanów zapalnych. W podobny sposób Twój układ odpornościowy reaguje na pojawienie się w organizmie groźnych bakterii. Następuje odpowiedź na ich obecność. Ta odpowiedź również jest stanem zapalnym. Wolne rodniki (agresywne cząsteczki) także mogą prowadzić do powstawania stanów zapalnych tętnic, co z kolei prowadzi do chorób układu sercowo-naczyniowego.

Zaczerwienienie, uczucie gorąca, opuchlizna oraz ból to cztery klasyczne objawy stanu zapalnego. Uczucie gorąca oraz zaczerwienienie spowodowane są rozszerzaniem się naczyń krwionośnych i spowolnieniem przepływu krwi; ból wywoływany jest naciskiem na włókna nerwowe, a obrzęk – wysiękiem osocza. Po pojawieniu się stanu zapalnego białe krwinki próbują zniszczyć patogeny i usunąć z organizmu zniszczone komórki.

Stany zapalne są niezwykle pożyteczne, ponieważ dzięki nim możesz chronić Twój organizm. Jednak mogą być również niezwykle niebezpieczne.

– Stan zapalny to główna przyczyna wielu chorób, w tym chorób układu sercowo-naczyniowego, raka oraz choroby Alzheimera – stwierdza dr Andrew Weil.

Brak komentarzy: