12 czerwca 2011

Pieczenie, drapanie i ból - objawy zapalenia gardła

Zapaleniu gardła towarzyszy pieczenie, drapanie i ból, co może utrudniać mówienie i przełykanie. Gardło bywa zaczerwienione i pokrywa się białymi lub żółtymi kropkami. Zwykle sprawcą jest wirus lub bakteria. Bolesność gardła wywołana przez wirusy z reguły rozwija się stopniowo, z niewielką gorączką lub bez niej, jednak zakażenie bakteryjne, takie jak paciorkowcowe zapalenie gardła (wywołane przez paciorkowca Streptococcus), często objawia się nagle, z towarzyszącym mu powiększeniem węzłów chłonnych i gorączką. Podrażnienie gardła przez palenie papierosów, suche powietrze, ściekanie wydzieliny - najczęściej kataralnej - po ściankach gardła, jak też reakcja alergiczna mogą również być przyczyną odczucia miejscowego bólu.

Przy zapaleniu gardła jakiś dostępny bez recepty środek przeciwbólowy, na przykład ibuprofen lub paracetamol, przyniesie doraźną ulgę. Bez względu na to, czy zapalenie gardła jest skutkiem jego nadużycia przez mówienie, wczesnym objawem przeziębienia lub wynikiem pracy w suchym, centralnie ogrzewanym biurze, najszybszym sposobem złagodzenia tej przypadłości jest stosowanie płukanek, herbatek lub miodu jako środka powlekającego. Oto kilka skutecznych kombinacji.

Zapalenie gardła - porady
  • Nic tak szybko nie przynosi wyraźnej ulgi jak tradycyjna płukanka ze słonej wody. Sól działa łagodnie odkażająco, a także odciąga wodę z błon śluzowych w gardle, pomagając usunąć flegmę. Rozpuść 1/2 łyżeczki soli w szklance wody (używaj wody możliwie najcieplejszej, jaką możesz wytrzymać), płucz i wypluwaj. Jeśli to pomaga - powtarzaj nawet co godzinę.
  • Aby otrzymać bardziej pikantną płukankę, dodaj 10-20 kropli sosu tabasco do szklanki wody. Tabasco jest sporządzany z papryki, działa więc w nim głównie kapsaicyna, mająca również właściwości przeciwwirusowe. Nie połykaj płukanki, ponieważ może podrażnić żołądek.
  • Spróbuj też płukać gardło roztworem sody oczyszczonej (wodorowęglanu sodu). Dodaj 1/2 łyżeczki sody do szklanki wody. Złagodzi stan zapalny.
  • Już nasze prababcie stosowały miód jako skuteczny lek na zapalenie gardła. Ma on właściwości przeciwbakteryjne, co ułatwia szybsze gojenie się. Działa również jak roztwór hipertoniczny - to znaczy na zasadzie osmozy odciąga wodę z obrzękniętej zapalnie tkanki. Dzięki temu zmniejsza się obrzęk i uczucie dyskomfortu. Dodaj 2 lub 3 łyżeczki miodu do filiżanki gorącej wody lub ziołowego naparu.
  • Gorący sok cytrynowy z miodem również może złagodzić ból. Wyciśnij sok z 1/2 cytryny, połącz go z gorącą wodą i dodaj do tego napoju 2 łyżeczki miodu. Możesz wlać 1-2 łyżki brandy, whisky lub porto, aby otrzymać apetyczny i delikatnie uśmierzający ból gorący grog.
  • Z czarnej porzeczki przygotowuje się kolejny popularny gorący napój o łagodzącym działaniu. Rozcieńcz gorącą wodą koncentrat spożywczy z czarnej porzeczki albo własnej roboty sok lub syrop. Pij go wolno, małymi łykami.
  • Szanta zwyczajna zmniejsza obrzęk tkanki gardła dotkniętej stanem zapalnym. Rozrzedza również śluz, dzięki czemu łatwiej go usunąć z gardła. Zalej 2 łyżeczki posiekanego zioła filiżanką wrzątku, parz przez 10 minut, przecedź i pij taką herbatkę.
  • Wiąz zawiera śluz, który powleka gardło i zmniejsza jego bolesność. Łyżeczkę kory wiązu zalej 2 filiżankami wrzącej wody, odstaw do zaparzenia, przecedź i pij.
  • Podobnie jak kora wiązu, również prawoślaz lekarski zawiera śluz, który tworzy ochronną warstwę w gardle. Aby przyrządzić napar, parz 2 łyżeczki suszonego zioła w filiżance wrzątku przez 10 minut; przecedź i pij 3 do 5 filiżanek dziennie.
  • Przyjmuj 1000 miligramów witaminy C 3 razy dziennie. Bez względu na to, czy zapalenie gardła spowodowane jest przez przeziębienie, grypę lub bakterię paciorkowca, witamina ta pobudza układ immunologiczny i pomaga w zwalczaniu infekcji. Zmniejsz dawkę, jeśli pojawi się biegunka.
  • Przyjmuj 200 miligramów jeżówki w postaci tabletek 4 razy dziennie. Przeciwbakteryjne i przciwwirusowe właściwości tego zioła przyspieszą gojenie. Zwróć jednak uwagę, aby jeżówka, którą kupujesz, była standaryzowana na zawartość 3,5 procent echinakozydów.
  • W zwalczaniu infekcji może pomóc przyjmowanie 600 miligramów czosnku pospolitego w postaci kapsułek, 4 razy dziennie. Suszony czosnek ma silne przeciwbakteryjne i odkażające właściwości. Wybierz powlekane kapsułki - są łatwiejsze w trawieniu - i przyjmuj je z jedzeniem.
  • Ssij tabletki z cynkiem co 3 lub 4 godziny aż do ustąpienia bólu gardła - jednak nigdy nie dłużej niż przez 5 dni. W pewnym badaniu u osób, które ssały tabletki zawierające około 13 miligramów cynku co 2 godziny, wirusowe zapalenie gardła ustąpiło o 3 do 4 dni wcześniej niż w grupie kontrolnej. Nadmiar cynku może jednak zaszkodzić i z tego względu nie należy stosować tych tabletek przez dłuższy czas. (Długoterminowa bezpieczna górna granica dla suplementów cynku wynosi 25 miligramów dziennie).
  • Podczas sezonu na przeziębienia i grypę często myj ręce i staraj się nie dotykać nimi oczu, nosa i ust. Zmniejszysz w ten sposób ryzyko przeziębienia się lub zachorowania na grypę.
  • Włączaj w sypialni nawilżacz z zimną mgiełką lub nawilżacz z parą wodną. Dzięki zwiększeniu wilgotności powietrza zabezpieczysz śluzówkę gardła przed nadmiernym wysychaniem.
  • Jeśli nie masz nawilżacza, stawiaj na noc miskę z wodą na kaloryferze lub przy wylocie ciepłego powietrza, jeśli korzystasz z klimatyzacji. Może nie będzie wyglądać to zbyt elegancko, ale okaże się równie skuteczne, co urządzenie kupione w sklepie.
  • Jeśli palisz papierosy, przestań. Dym papierosowy ma wyjątkowo drażniący wpływ na śluzówkę gardła.
  • Oddychaj raczej przez nos niż ustami. Jest to naturalny sposób nawilżania powietrza, którym oddychamy.
  • Jeśli nęka cię nawracające co jakiś czas zapalenie gardła, kup nową szczoteczkę do zębów. Bakterie zbierają się na włosiu i gdy zranisz sobie dziąsła podczas szczotkowania zębów, mogą wniknąć do organizmu i wywołać ponowną infekcję.
  • W okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę wzmocnij swój układ odpornościowy witaminami, ziołami i właściwym odżywianiem. Dobrymi suplementami będą witaminy C i E, składniki mineralne cynk i magnez oraz pobudzające odporność zioła, takie jak gorzknik kanadyjski i traganek. Uzupełniaj dietę czosnkiem pospolitym, imbirem lekarskim, grzybami shiitake (Lentinus edodes) i reishi (Gandoderma lucidum). Wszystkie te suplementy zwiększają odporność organizmu.
Zazwyczaj organizm jest w stanie sam opanować zapalenie gardła i powinno ono samoistnie ustąpić po jednym lub kilku dniach. Skontaktuj się jednak z lekarzem, jeżeli ból utrzymuje się dłużej niż tydzień, jeśli bólowi towarzyszy temperatura 38 stopni Celsjusza lub wyższa przez ponad 3 dni, albo gdy równocześnie odczuwasz ból uszu. Idź do lekarza także wtedy, gdy masz trudności w przełykaniu śliny lub otwieraniu ust, gdy jesteś zachrypnięty przez 3 tygodnie lub dłużej, albo gdy we flegmie pojawiają się smużki krwi. 

 

Brak komentarzy: