15 sierpnia 2014

Aminokwasy - krytycznie ważne dla naszego zdrowia

aminokwasy
aminokwasy

CZYM SĄ AMINOKWASY?

Składniki budulcowe białek, o krytycznym znaczeniu życia
Nasze ciała wymagają ich codziennej dawki do tworzenia białek
Szacuje się, że w organizmie człowieka znajduje się ponad 2 miliony różnych białek.

CZYM JEST BIAŁKO?

Z białek składają się nasze mięśnie, ścięgna, narządy, gruczoły, włosy i paznokcie.
Wzrost, konserwacja i naprawa WSZYSTKICH komórek są zależne od nich.
Zaraz po wodzie, białka tworzą największa część wagi naszego ciała.

AMINOKWASY EGZOGENNE

Niektóre aminokwasy mogą być uzyskane jedynie w naszej diecie. Są one znane, jako aminokwasy egzogenne. Pozostałe aminokwasy są produkowane z innych źródeł w organizmie.
Aminokwasy nie mogą być magazynowane w organizmie i muszą być uzupełniane CODZIENNIE!

CZEMU POTRZEBUJEMY AMINOKWASÓW

Używamy aminokwasów we wszystkich funkcjach życiowych, łącznie z:

  • budową mięśni
  • naprawą narządów - serca, wątroby, trzustki
  • regulacją hormonów - insuliny, kortyzolu, adrenaliny, hgh, dhea
  • systemem odpornościowym
  • włosami, skórą i paznokciami
  • testosteronem, estrogenem i progesteronem
  • krwią, enzymami i cholesterolem
  • pamięcią i uczeniem
  • utrzymaniem prawidłowej wagi
  • neurotransmiterami - serotoniną, endorfiną, dopaminą, gaba & melatoniną

NAJSŁABSZE OGNIWO

Wystarczy nieuzyskanie nawet 1 z 10 aminokwasów niezbędnych do degradacji białek organizmu.
Łańcuch jest tak silny jak jego najsłabsze ogniwo… 
Ciało jest tak silne jak jego najsłabszy aminokwas.

"Nawet niewielki niedobór białka może tłumaczyć słabe wyniki w nauce i mieć wpływ na nastrój i zdolności poznawcze... deficyt w dzieciństwie może mieć później wpływ na inteligencję... zwłaszcza u chłopców"
Bob Lanier, profesor Kolegium Jezuickiego

SYMPTOMY NIEDOBORU AMINOKWASÓW:

  • niepokój i nerwowość
  • wahania nastroju i depresja
  • chroniczne zmęczenie
  • bezsenność
  • podatność na infekcje
  • zaburzenia trawienia
  • osłabienie mięśni
  • utrata suchej masy mięśniowej ciała
  • przewlekły ból
  • utrudnione gojenie ran
  • niemożność utraty tkanki tłuszczowej i przyrost masy ciała
  • suche, łamliwe włosy, skóra i paznokcie

Gdy odpowiednie ich ilości nie są dostarczane, powoduje to chorobę. 
Każdego z nich używamy, co najwyżej w takim stopniu jak tego, którego brakuje najbardziej.
Nasze ciało potrzebuje współdziałania wszystkich aminokwasów razem

L-Karnityna – przez niektórych jest zaliczana do grupy aminokwasów, przez innych z kolei do substancji witaminopodobnych. L-Karnityna jest związkiem organicznym niezbędnym do życia, odpowiedzialnym za transport i spalanie kwasów tłuszczowych, w znacznych ilościach występuje w mięśniach. L-Karnityna jest również odpowiedzialna za przetwarzanie glukozy, co sprawia, że odgrywa ważna rolę u osób chorych na cukrzycę.

L-Izoleucyna, L-Leucyna, L-Walina – aminokwasy esencjonalne, odpowiedzialne za budowę i pracę mięśni. Jako, że odgrywają dużą rolę przy dostarczaniu energii, wykorzystywane są w sportach siłowych i wytrzymałościowych. Aminokwasy te aktywują somatotropinę – hormon odpowiedzialny za równowagę pomiędzy masą mięśniową a rezerwami tłuszczu w organizmie.

L-Lizyna – aminokwas esencjonalny będący elementem składowym enzymów, przeciwciał i hormonów. Niedobór L-Lizyny powoduje osłabienie odporności i wzmożoną podatność na infekcje wirusowe. Odgrywa dużą rolę w budowie komórek i skóry, dlatego często jest wykorzystywana przy leczeniu opryszczki.

L-Metionina – aminokwas esencjonalny, odpowiedzialny za wiele procesów i funkcji życiowych. L-Metionina jest niezbędna przy syntezie białek i hormonów, przykładowo karnityny, adrenaliny czy melatoniny. Działa na tłuszcze ograniczając ich magazynowanie się w wątrobie.

L-Tyrozyna, L-Fenyloalanina – oba aminokwasy odgrywają ważną funkcję w gospodarce hormonalnej człowieka. L-Fenyloalanina hamuje redukcję enkefalin produkowanych w mózgu, będących odpowiedzialnymi za właściwości usmierzające ból. L-Tyrozyna jest z kolei potrzebna przy produkcji hormonów trzustki. Oba aminokwasy pełnią funkcję przy syntezie neuroprzekaźników, takich jak, tyramina, dopamina czy adrenalina.

L-Treonina – aminokwas esencjonalny, którego niedobór powoduje zmęczenie, brak apetytu, utratę wagi oraz hamowanie procesu odbudowywania kości. L-Treonina jest elementem budulcowym przeciwciał odpowiedzialnych za naszą odporność, wspierając tym samym białe ciałka krwi w walce z infekcjami oraz komórkami rakowymi.

L-Tryptofan – aminokwas esencjonalny wykorzystywany jako budulec mięśni. Jest źródłem serotoniny (hormonu szczęścia) oraz niacyny (witaminy B3). L-Tryptofan pomaga przyswoić cynk i uchodzi jako naturalny środek antydepresyjny.

L-Arginina – aminokwas odgrywający szczególną rolę w budowie komórek oraz układu odpornościowego. Stosowana jest również u mężczyzn przy problemach z erekcją i płodnością. Jako, że poprawia ukrwienie skóry głowy znacznie opóźnia wypadanie włosów.

L-Cysteina – aminokwas posiadający właściwości antyoksydacyjne. L-Cysteina ważna jest dla zachowania silnych mięśni, kości oraz mocnych włosów i paznokci. L-Cysteina nadaje się do syntezy tauryny pełniącej ważną rolę w układzie nerwowym, trawiennym oraz krwionośnym.

L-Histydyna – aminokwas pełniący rolę przy syntezie związków zawierających żelazo, np. hemoglobinie i niektórych enzymów. Posiada duży wpływ na zaopatrywanie komórek w tlen oraz pozytywnie oddziałuje na układ immunologiczny. Zaobserwowano pozytywne oddziaływanie histydyny w leczeniu reumatyzmu, alergii oraz AIDS.

L-Seryna – aminokwas niezbędny w diecie człowieka, pełniący ważną funkcję przy trawieniu białek. Jest elementem składowym wielu enzymów i białek.

L-Prolina – aminokwas odgrywający szczególną rolę przy tworzeniu kolagenu, białka potrzebnego do budowy tkanki łącznej i kości. Niedobór L-Proliny prowadzi do ubytków kolagenu, problemów ze stawami, utraty stabilności ścianek arterii oraz spadku ogólnej wydajności organizmu.

L-Glycina – najmniejszy i najprostszy aminokwas będący elementem składowym prawie wszystkich białek. Pełni ważną funkcję w procesie przemiany materii, jest też ważnym budulcem kości, ścięgien, zębów oraz skóry.

L- Glutamina, kwas glutaminowy – Kwas glutaminowy wykorzystywany jest przy syntezie białka. Ponadto przekształcany jest w glutaminę. Glutamina to najczęściej występujący aminokwas w organizmie ludzkim pełniący wiele ważnych funkcji. Może być przekształcana w wątrobie w glukozę, pomagając tym samym kontrolować poziom cukru we krwi. Glutamina jest ważnym dostarczycielem energii, szczególnie dla ciałek krwi oraz ścian jelita. Występuje w dużych ilościach w mięśniach wspomagając ich budowę.

L-Asparagina, kwas asparaginowy – te dwa aminokwasy są bardzo podobne w swojej budowie a swoją nazwę zawdzięczają temu, iż po raz pierwszy zostały wyizolowane ze szparagów. Asparagina ma oczyszczający wpływ na organizm, pobudza nerki działając moczopędnie, oczyszcza też krew.

L-Alanina – aminokwas znajdujący zastosowanie przy regulacji poziomu cukru. Pozwala na dodatkowe pozyskanie glukozy z białek. Aktualne badania dowodzą, że suplementacja L-Alaniną w połączeniu z L-Glutaminą wspomaga wytrzymałość i kondycję.

Selenocysteina, Pyrrolyzina – oba aminokwasy zostały odkryte dość późno (w 1986 r. i 2002 r.) ich wpływ na funkcje i procesy życiowe jest wciąż bardzo słabo znany.

Jednoczesne uzupełnienie wszystkich niezbędnych do życia aminokwasów jest niemożliwe przy nawet bardzo restrykcyjnej diecie podpartej suplementacją. Aktualnie na świecie jest tylko jeden opatentowany produkt umożliwiający dostarczenia do naszego organizmu kompletu 22 aminokwasów.

Opis pochodzi ze strony
http://www.apetyt-na-zdrowie.pl/skladniki-odzywcze/aminokwasy-rola-i-funkcje-w-organizmie-ludzkim.html

Brak komentarzy: