czosnek |
Afryka, Karaiby, Ameryka, Chiny, Tajlandia, Indie, kraje arabskie, Europa Wschodnia, Zachodnia czy Południowa – dokądkolwiek byś się nie wybrał, we wszystkich cywilizacjach na całym świecie powszechnie używa się przypraw i to z uzasadnionych względów.
Zioła i przyprawy są prostym i dostępnym dla każdego sposobem na wzbogacenie smaku potraw przy jednoczesnym zwiększeniu ich wartości odżywczych i terapeutycznych.
Czosnek zajmuje szczególne miejsce w wielu cywilizacjach ze względu na jego właściwości lecznicze, pomocne zwłaszcza przy katarze i grypie.
Prawdopodobnie jest to spowodowane działaniem stymulującym na system odpornościowy zawartych w nim substancji. Świeży czosnek jest silnym środkiem przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym, a także przeciwgrzybiczym.
Rosyjska penicylina
Znany pod naukową nazwą Allium sativa czosnek już od kilku tysięcy lat cieszy się sławą wspaniałego środka zwalczającego wirusy i bakterie.Starożytni Egipcjanie zalecali czosnek w 22 chorobach. Według papirusu datowanego na 1500 rok p.n.e. robotnicy pracujący przy budowie piramid jedli czosnek, aby zwiększyć swoją wytrzymałość i utrzymać dobry stan zdrowia.
Począwszy od średniowiecza, czosnek stosowano w leczeniu ran. Miażdżono go lub krojono w cienkie plasterki, następnie nakładano bezpośrednio na ranę, aby zapobiegać rozwojowi infekcji. W 1858 roku Louis Pasteur zauważył, że bakterie spryskiwane sokiem z czosnku giną. Podczas II wojny światowej Rosjanie na polu walki tak powszechnie stosowali preparat sporządzony na bazie czosnku, że alianci nadali mu nazwę „rosyjskiej penicyliny”.
Do sporządzenia „rosyjskiej penicyliny” weź:
2 grejpfruty,
6 cytryn,
2 cebule i
7 ząbków czosnku.
Obierz cebulę i czosnek, a następnie pokrój na drobne kawałki. Grejpfruty i cytryny umyj i pozostaw nieobrane. Wszystkie składniki włóż do garnka ze stali nierdzewnej z dwoma litrami wody destylowanej. Doprowadź wszystko do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i pozostaw, aby się dusiło przez 10 minut. Trzy minuty przed końcem duszenia dodaj pół łyżeczki pieprzu cayenne. Po przecedzeniu pij szklankę wywaru 3 do 4 razy dziennie lub według potrzeby. Mikstura doskonała na katar, alergie, zapalenie zatok przynosowych lub inne łagodne infekcje. Preparat możesz przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku przez trzy tygodnie.
Czosnek: przed sezonem przeziębienia i grypy
Encyklopedie medycyny naturalnej przypisują czosnkowi szereg walorów terapeutycznych1. Naliczyłem ich ponad 150! Jeśli im wierzyć, regularne spożywanie czosnku może:- skutecznie zwalczać bakterie oporne na działanie antybiotyków;
- zmniejszać ryzyko chorób serca, w tym zawału serca i incydentów mózgowo-naczyniowych;
- normalizować ciśnienie krwi i poziom cholesterolu;
- chronić przed wieloma rodzajami nowotworów, w tym rakiem mózgu, płuc i prostaty;
- zmniejszać ryzyko zapalenia kości i stawów.
Powszechnie uważa się, że czosnek swoje terapeutyczne właściwości zawdzięcza obecnym w nim związkom siarki2, przede wszystkim takim jak allicyna, która nadaje mu specyficzny zapach. Czosnek zawiera również oligosacharydy, proteiny bogate w argininę, selen i flawonoidy.
W czerwcu 2011 roku naukowcy z Uniwersytetu Stanu Floryda, prowadzący badania nad żywnością, doszli do wniosku, że jedzenie czosnku może powodować zwiększenie liczby limfocytów T we krwi – ważnych komórek układu odpornościowego, odgrywających szczególną rolę w walce z patogenami.
Farmakolodzy z Uniwersytetu Kalifornijskiego potwierdzili, że allicyna – aktywny składnik czosnku, odpowiedzialny za nieprzyjemny zapach z ust po jego zjedzeniu – wykazuje właściwości przeciwzapalne.
Co więcej, badanie przeprowadzone w Australii na grupie 80 pacjentów, którego wyniki zostały opublikowane w styczniu 2013 roku w czasopiśmie medycznym European Journal of Clinical Nutrition, wskazało, że bogata w czosnek dieta może powodować obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.
Naukowcy zaobserwowali również, że po spożyciu allicyny w wyniku jej rozpadu powstaje kwas sulfenowy, który wchodzi w reakcję z niebezpiecznymi wolnymi rodnikami, unicestwiając je. Dlatego czosnek jest doskonałym produktem spożywczym o właściwościach przeciwstarzeniowych.
Wybieraj świeży czosnek
Świeże ząbki należy zmiażdżyć lub bardzo drobno posiekać, aby uwolnić obecną w czosnku allinazę. Jest to enzym, który katalizuje powstawanie allicyny. Z kolei w wyniku rozpadu allicyny powstają różne związki siarkoorganiczne. Zatem, aby „aktywować” lecznicze właściwości czosnku, powinieneś zmiażdżyć ząbek przed zjedzeniem, chyba że posiadasz sokowirówkę. Wtedy możesz wrzucić do niej czosnek, gdy przygotowujesz sok ze świeżych warzyw.
Jeden lub dwa średniej wielkości ząbki czosnku to odpowiednia dzienna dawka, dobrze tolerowana przez większość ludzi. Allicyna traci swoje właściwości po godzinie od jej uwolnienia, dlatego czosnek w tabletkach, suszony lub w proszku nie jest tak skuteczny jak świeży.
Zatem, żeby wzmocnić Twój układ odpornościowy przed skutkami sezonu grypowego i przeziębieniowego, przedstawiam Ci sprawdzony przepis kulinarny:
Przepis na przeciwwirusową zupę czosnkową
Składniki dla czterech osób
- 26 nieobranych ząbków czosnku i 26 obranych,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- około 20 g masła,
- pół łyżeczki zmielonego pieprzu cayenne,
- 70 g świeżego imbiru,
- świeży tymianek,
- 300 g cebuli,
- 100 ml mleczka kokosowego,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 4 ćwiartki cytryny.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 175°C.
- Włóż 26 nieobranych ząbków czosnku do małego szklanego naczynia.
- Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, posyp solą morską i dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
- Naczynie przykryj szczelnie papierem do pieczenia. Piecz około 45 minut, aż czosnek nabierze złotego koloru i zmięknie.
- Pozostaw do ostudzenia.
- Upieczony czosnek ściśnij palcami, aby wydobyć ząbki i włóż je do miseczki.
- W dużym garnku rozpuść masło na średnim ogniu. Dodaj cebulę, tymianek, imbir, zmielony pieprz cayenne i smaż około 6 minut, aż cebula będzie szklista.
- Dodaj upieczony czosnek oraz 26 ząbków świeżego czosnku i podsmaż wszystko razem przez kolejne 3 minuty.
- Następnie dodaj bulion, przykryj i duś około 20 minut, aż czosnek zmięknie.
- Zmiksuj zupę do uzyskania kremowej konsystencji.
- Przelej ponownie zupę do garnka, dodaj mleczko kokosowe i duś na małym ogniu. Przypraw do smaku solą morską i pieprzem.
- Gotową zupę podawaj w miseczce z wyciśniętym sokiem z ćwiartki cytryny.
Zupę można przygotować dzień wcześniej. Należy przechowywać przykrytą w lodówce. Przed podaniem wystarczy odgrzać ją na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Kiedy należy wezwać lekarza?
Jeżeli masz zwykłe przeziębienie, nie wymaga to przyjmowania leków. Aby wzmocnić swój system odpornościowy, pozostań w ciepłym domu, dużo śpij, unikaj cukru, zjedz talerz bulionu oraz zupy czosnkowej i zażywaj witaminę D (5000 j.m. dziennie). Dzięki temu w ciągu kilku dni wyzdrowiejesz i znacznie zmniejszysz ryzyko ponownego zachorowania.
Jednakże nie myl przeziębienia z grypą.
Przeziębienie objawia się bólem gardła, lekkim kaszlem z odkrztuszaniem niewielkiej ilości wydzieliny, zatkanym nosem i nienajlepszym samopoczuciem...
Natomiast grypa to zupełnie co innego! Gdy jesteś chory na grypę, czujesz się naprawdę źle, do tego stopnia, że trudno jest Ci sobie wyobrazić, że pewnego dnia życie znów będzie takie jak dawniej. Wciśnięty w łóżko, z wysoką gorączką (39–40°C), z suchym napadowym kaszlem, dreszczami, z uczuciem wyczerpania. Wydaje Ci się, że jesteś bliski śmierci.
Niestety czasami możesz mieć powód do obaw, gdyż grypa często stanowi zagrożenie życia u ludzi z grupy podwyższonego ryzyka, do której należą: osoby w podeszłym wieku, małe dzieci oraz osoby cierpiące na przewlekłe choroby i z obniżoną odpornością.
W przypadku silnego przeziębienia powinieneś rozważyć możliwość skorzystania z jednodniowego zwolnienia chorobowego. Dzień i dwie noce spędzone w łóżku pod ciepłą kołdrą przyspieszą powrót do zdrowia, a samopoczucie po powrocie do pracy będzie zdecydowanie lepsze.
Zupełnie inaczej sprawy się mają, gdy dopada Cię prawdziwa grypa. Tylko naprawdę nieżyczliwi koledzy z pracy lub ci, którzy nigdy sami nie przechodzili grypy, będą złośliwie podejrzewać, że zostałeś w łóżku dla przyjemności. W przypadku grypy nie masz innego wyboru jak tylko leżeć i dbać o siebie. I będziesz potrzebował na to co najmniej tydzień lub nawet dwa, aby wyglądać i czuć się normalnie.
Zatem kiedy wezwać lekarza?
Zapalenie zatok przynosowych, ucha, oskrzeli i płuc może być wywołane przez bakterie, wówczas należy leczyć je antybiotykami (lub oczywiście ich naturalnymi odpowiednikami). Jeżeli podczas przeziębienia zaobserwujesz u siebie poniżej wyszczególnione objawy, mogą one sugerować infekcję bakteryjną, w przypadku której powinieneś zgłosić się do lekarza. Są to:
- gorączka powyżej 39°C utrzymująca się przez kilka dni,
- bóle uszu,
- ból w okolicach oczu,
- zielono-żółta wydzielina z nosa,
- utrzymujący się kaszel z odkrztuszaniem żółto-zielonej flegmy,
- trudności w oddychaniu.
**********
Źródła:
(1) Medical News Today, Investigating Antibacterial Effects of Garlic (Allium sativum) Concentrate and Garlic-Derived Organosulfur Compounds on Campylobacter jejuni by Using Fourier Transform Infrared Spectroscopy, Raman Spectroscopy, and Electron Microscopy; http://www.medicalnewstoday.com/articles/265853.php.
(2) Appl Environ Microbiol. 2011 August; 77(15): 5257–5269. doi: 10.1128/AEM.02845-10; http://aem.asm.org/content/77/15/5257.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz