22 sierpnia 2014

Rak w puszce

Większości z nas trudno oprzeć się wszelkiego rodzaju przekąskom. Słone, pikantne czy wędzone –  są zwykle przepyszne, chrupiące i rozpływające się w ustach oraz stanowią ucztę dla podniebienia.
Trzeba mieć wolę ze stali, żeby zaraz po otwarciu opakowania nie pochłonąć całej zawartości!

Są o tyle bardziej zdradliwe, że sól w nich zawarta wzmaga wydzielanie śliny i tym samym apetyt. Dodatkowo, przez niemal natychmiastową przemianę w glukozę, przekąski te gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi, pompując do mózgu błogą przyjemność.


Niestety, ten gwałtowny przypływ szczęścia niesie za sobą też niemiłe uczucie obrzydzenia przy jednoczesnym ciągłym odczuwaniu głodu, a długoterminowe skutki takiego zjawiska są bardzo niekorzystne dla zdrowia.

Włożone do rozgrzanego oleju ziemniaki i mąka wytwarzają bardzo wiele toksycznych związków. Europejski raport opublikowany w 2007 r. sugeruje, że podczas wypieków w wysokiej temperaturze powstaje 800 związków chemicznych, z których 52 są potencjalnie rakotwórcze – twierdzi czasopismo Slate2.

Najgroźniejszym składnikiem chipsów i Pringles nie jest zatem żaden z dodatków, lecz związek chemiczny powstający przy wypieku: akrylamid.

Akrylamid jest substancją chemiczną z grupy neurotoksyn, która powstaje podczas przetwarzania w wysokich temperaturach produktów na bazie mąki. Wpływa on na problemy z płodnością u mężczyzn oraz może powodować wady wrodzone u dzieci3.

Badanie sponsorowane przez Unię Europejską wykazało istnienie związku między wysokim poziomem akrylamidu we krwi a występowaniem raka piersi. Autorzy zastrzegają, że badanie nie udowadnia istnienia bezpośredniego związku między akrylamidem obecnym w pokarmie a chorobą nowotworową, lecz wskazują na taką możliwość. Musi to jednak jeszcze zostać poparte szeregiem gruntownych badań4.

W celu zminimalizowania spożycia akrylamidu unikaj smażonych produktów, a większość potraw jedz w formie surowej, lekko podgotowanej bądź ugotowanej na parze w niskiej temperaturze.

Najbardziej radykalnym środkiem pozostaje jednak całkowite zrezygnowanie z zakupu żywności przemysłowej i gotowych dań – domowa kuchnia zawsze będzie uboższa w substancje toksyczne i tylko w ten sposób zawsze będziesz mieć większą pewność, co tak naprawdę spożywasz.

Artykuł pochodzi z newslettera Poczta Zdrowia, przekazującego najnowsze, potwierdzone badaniami naukowymi, informacje o naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom. Można go  bezpłatnie  zaprenumerować na stronie www.PocztaZdrowia.pl

************
Źródła:
(1) Tous les détails de l’affaire sont rapportés dans le New York Times, à l’adresse suivante: www.nytimes.comhttp://www.nytimes.com/2009/06/01/opinion/01mon4.html?_r=1&
(3) Voir L’ingrédient caancérigène des Pringles; http://www.slate.fr/life/75053/pringles-cancer-acrylamide.
(4) Etude publiée dans la revue International Journal of Cancer.

Brak komentarzy: