choroba zwyrodnieniowa |
Obie te nazwy odstraszają, ponieważ bardziej kojarzą się z produktami chemicznymi lub niezbyt naturalnymi dodatkami.
A jednak są to naturalne składniki płynu omywającego stawy, zwanego płynem maziowym.
Jak białko jaja
Płyn maziowy określany jest w języku francuskim przymiotnikiem „synovial”, z greckiego syn-ovial, co znaczy „jak jajo”. Ten płyn jest bowiem podobny do surowego białka jaja: lepki, przezroczysty i lekko żółtawy.
Jak już wyjaśniałem wielokrotnie, chrząstka stawowa jest żywą substancją zbudowaną z odnawiających się komórek. Wyróżnia się tym, że nie ma żadnych naczyń krwionośnych.
Jeśli nie ma krwi, nie ma też pożywienia dla komórek! Jednak natura jest doskonała. Do odżywiania komórek chrząstki wykorzystywane są składniki odżywcze znajdujące się właśnie w płynie maziowym.
Chrząstka stawowa jest nieco miękka i gąbczasta. Za każdym razem, gdy wykonujesz jakieś ruchy, w stawach następuje uciśnięcie chrząstki, a niewielka ilość płynu maziowego przenika do niej, odżywiając komórki. Dlatego chrząstka zużywa się szczególnie wtedy… gdy nie jest używana.
Gdy się nie poruszasz, płyn maziowy staje się galaretowaty. Ale kiedy się ruszasz, przybiera postać płynną, i co ważne, wzrasta jego ilość.
Rozgrzewka przed ćwiczeniami pobudza wytwarzanie płynu maziowego. To zmniejsza nacisk na stawy w trakcie ćwiczeń i obniża ryzyko urazów. Dodatkowo, im więcej płynu maziowego, tym lepsze odżywienie komórek chrząstki stawowej.
Dlatego u osób, które obawiają się artrozy (choroby zwyrodnieniowej stawów, polegającej na bolesnym zużywaniu się i destrukcji chrząstki), bardzo ważna jest aktywność fizyczna, z uprzednią staranną rozgrzewką. Zwykle jest tak, że osoby chorujące na artrozę odczuwają zmniejszenie dolegliwości, jeśli się ruszają. To może wydawać się sprzeczne, ale za chwilę przekonasz się, jakie jest tego wyjaśnienie.
Ruszaj się, aby odżywić chrząstkę stawową
Wróćmy do naszej glukozaminy i chondroityny. Te dwie substancje znajdują się w płynie maziowym. Kiedy się ruszasz, wnikają do chrząstki i umożliwiają wytwarzanie proteoglikanów.
Proteoglikany to kluczowe składniki komórek tkanki chrzęstnej. Pełnią rolę „pułapki na wodę” i niczym gąbki zatrzymują płyn maziowy w stawie. Im bardziej chrząstka jest zdolna zatrzymać wodę, tym lepiej jest nawodniona i tym bardziej elastyczna i giętka.
Zawartość glukozaminy i chondroityny w płynie maziowym zmniejsza się niestety wraz z wiekiem. To dlatego chrząstka może twardnieć, trzeszczeć i wywoływać ból.
Badania wykazały, że w czasie zażywania tych suplementów, czyli chondroityny i glukozaminy, stwierdza się ich obecność w płynie maziowym.
W badaniu przeprowadzonym w 2007 r. w USA wykazano, że glukozamina jest naturalnym suplementem najpowszechniej stosowanym, zaraz za omega-3 (ekstrakt z oleju rybnego). Wśród osób zażywających suplementy niemal 20% zażywa glukozaminę.
Jednak trwają intensywne dyskusje na temat rzeczywistej skuteczności tych produktów.
Skuteczne na bóle „umiarkowane do silnych”
Skuteczność tych produktów jest przedmiotem sporu. W dużym badaniu o nazwie Glucosamine/chondroitin Arthritis Intervention Trial (GAIT), przeprowadzonym w 16 ośrodkach na terenie Stanów Zjednoczonych i opublikowanym w „New England Journal of Medicine”, wykazano, że przyjmowanie tych substancji nie spowodowało znaczącego zmniejszenia objawów artrozy u 1600 pacjentów.
Jednakże, szczegółowa analiza jednej podgrupy badawczej złożonej z pacjentów cierpiących na bóle umiarkowane do silnych, wykazała, że połączenie glukozaminy i chondroityny dało znaczące zmniejszenie objawów choroby zwyrodnieniowej.
Co więcej, według bardzo popularnego francuskiego portalu Passeport-Santé, badania kliniczne wykazały, że:
- glukozamina umożliwia również zahamowanie rozwoju choroby zwyrodnieniowej;
- chondroityna jest skuteczna w redukcji bólu związanego ze zwyrodnieniem oraz spowalnia rozwój choroby. Sprzyja odbudowie chrząstki i pozwala na częściowe zahamowanie działania hialuronidazy, enzymu odpowiedzialnego za niszczenie chrząstki (1).
Zaleca się zażywanie 1500 mg siarczanu glukozaminy, w jednej lub w kilku dawkach, podczas posiłku, oraz 800 mg do 1200 mg chondroityny dziennie, w jednej lub w kilku dawkach. Aby odczuć pełne działanie tych produktów, potrzeba od 2 do 8 tygodni.
Działanie przeciwstarzeniowe
Taka kuracja może dodatkowo przynieść jeszcze jedną nieoczekiwaną korzyść.
Według badania opublikowanego w „Nature Communications” w kwietniu 2014 r., glukozamina daje efekty podobne do stosowania diety ubogiej w węglowodany i wydłuża średnią oczekiwaną długość życia o 10% u myszy (2). Ta nowina spotkała się z entuzjazmem w sieci i jeden z portali zatytułował ją „Glukozamina, nowe źródło młodości?”:
Dłuższe życie dzięki suplementowi diety, który jest dostępny dla każdego, to może być możliwe dzięki glukozaminie! Szwajcarscy i niemieccy naukowcy publikują w Nature Communications obiecujące wyniki, jakie otrzymali, badając ten składnik na nicieniach Caenorhabditis elegans oraz na myszach w zaawansowanym wieku. (3)
Warto zauważyć, że glukozamina i chondroityna są uznawane przez instytucje zdrowia publicznego za produkty bezpieczne. Zaobserwowane skutki uboczne występują rzadko i są łagodne (mdłości).
Niektóre produkty zawierające glukozaminę są wytwarzane na bazie skorupiaków. Osoby uczulone na skorupiaki muszą więc unikać takich produktów.
****************
Źródła:
1. Arthrose: 5 méthodesnaturelles pour apaiser la douleur http://www.passeportsante.net/fr/Actualites/Dossiers
/DossierComplexe.aspx?doc=arthrose-5-methodes-naturelles-apaiser-
douleur-la-glucosamine-et-la-chondroitine
2. Sandra Weimer, Josephine Priebs, Doreen Kuhlow, Marco Groth, Steffen Priebe, Johannes Mansfeld, Troy L. Merry, SébastienDubuis, BeateLaube, Andreas F. Pfeiffer, Tim J. Schulz, ReinhardGuthke, Matthias Platzer, Nicola Zamboni, Kim Zarse& Michael Ristow. D-Glucosamine supplementation extends life span of nematodes and of ageing mice. Nature Communications. 2014 Apr 8;5:3563. doi:10.1038/ncomms4563
3. La glucosamine, nouvelle fontaine de Jouvence?
http://www.lanutrition.fr/les-news/la-glucosamine-nouvelle-fontaine-de-jouvence.html
Artykuł pochodzi z newslettera Poczta Zdrowia, przekazującego najnowsze, potwierdzone badaniami naukowymi, informacje o naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom. Można go bezpłatnie zaprenumerować na stronie www.PocztaZdrowia.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz