22 września 2018

KUDZU (korzeń) - działanie i właściwości lecznicze. Kudzu na alkoholizm i inne nałogi

Kudzu to roślina, której działanie i właściwości lecznicze powinny docenić osoby walczące z nałogiem, zwłaszcza z uzależnieniem od alkoholu. W korzeniu kudzu znaleziono substancje, które zmniejszają chęć sięgnięcia po kieliszek. Naukowcy podejrzewają, że korzeń kudzu może pomóc także osobom nałogowo palącym papierosy, a nawet uzależnionym od narkotyków. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości lecznicze ma korzeń kudzu.

Kudzu, inaczej opornik lub ołownik łatkowaty (łac. Pueraria lobata), to roślina, której działanie i właściwości lecznicze od lat docenia się na Dalekim Wschodzie. W Chinach czy Japonni znalazł zastosowanie, w postaci naparów wodnych z sproszkowanego korzenia oraz suchych wyciągów alkoholowych, w leczeniu cukrzycy, grypy, gorączki, nudności, migren, alergii, schorzeń górnych dróg oddechowych. Korzeń kudzu może także obniżyć podwyższone ciśnienie krwi oraz złagodzić dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Niedawno odkryto, że korzeń kudzu może także pomóc w walce z uzależnieniem od alkoholu.

20 marca 2018

Różeniec górski: złoty korzeń na stalowe nerwy

Na początku pierwszej dekady XXI wieku zachodni naukowcy uzyskali dostęp do tajnych badań przeprowadzonych przez Związek Radziecki nad różeńcem górskim lub „złotym korzeniem” – rośliną charakterystyczną dla flory Syberii.
Stopniowo odkrywali oni zalety tej rośliny. Pomaga ona między innymi w przezwyciężaniu zmęczenia, poprawie odporności na stres i zwiększeniu zdolności psychicznych i intelektualnych.

Mity, legendy i fantastyka naukowa

Mit o Jazonie i złotym runie jest jedną z najbardziej popularnych historii pochodzących ze starożytnej Grecji i jednocześnie jednym z niezbitych dowodów na to, że dobrodziejstwa rożeńca górskiego były znane już w XIII wieku przed naszą erą.

Zgodnie z opowieścią, Jazon został wysłany z Kolchidy (teren obecnej Gruzji) przez swojego wuja Peliasa, który obiecał bratankowi tron miasta Jolkos w zamian za zdobycie i przyniesienie mu strzeżonego przez smoka złotego runa, czyli skóry i sierści mitycznego złotego barana.

17 marca 2018

Suplementacja dla osób młodych i nieco starszych

"Mój PESEL jest zdecydowanie starszy niż ja sam, Czy Ty też tak się czujesz?"

U osób starszych suplementacja jest wręcz wskazana. Zmiany fizjologiczne, choroby przewodu pokarmowego oraz stosowanie leków powodują u osób w podeszłym wieku występowanie niedoborów witamin, pierwiastków mineralnych i wody. Sytuację może dodatkowo pogorszyć niedoborowa dieta. Do znacznych braków substancji odżywczych może prowadzić również wielokierunkowa farmakoterapia, powodująca upośledzenie wrażliwości na bodźce smakowe i węchowe, co z kolei wpływa na obniżenie łaknienia.

Stosowanie leków moczopędnych, przeczyszczających, psychotropowych, wzmaga niebezpieczeństwo wystąpienia niedoboru witamin i składników mineralnych. Również stosowanie leków, palenie tytoniu, nadmierne picie alkoholu, niedobory minerałów w organizmie może wywołać choroby degeneracyjne. Dodatkowo często osoby starsze cierpią z powodu zbyt niskiego spożycia witamin z grupy B, szczególnie tiaminy i ryboflawiny u kobiet. Uzupełnianie diety suplementami DuoLife Dzień i Noc powinno być częścią każdej diety osób w podeszłym wieku.

27 sierpnia 2016

Jak się miewa Twoja tarczyca?

jeśli:
…odczuwasz zimno w rękach i stopach,
…Twoja skóra jest sucha, a oczy spuchnięte,
…przybyło Ci kilka kilogramów, mimo że dieta pozostaje bez zmian,
…Twoje włosy są suche jak siano,
…kiedy przeglądasz się w lustrze, końcówki Twoich brwi zdają się zanikać,
…masz problem ze wstawaniem z łóżka rano,
…jesteś cały czas w złym nastroju i nie chce Ci się pracować ani myśleć,
…obniżyła się Twoja zdolność ruchowa,
…cierpisz na zatwardzenie i podwyższony poziom cholesterolu?

to prawdopodobnie należysz do wielomilionowej grupy Europejczyków chorujących na niedoczynność tarczycy.

15 maja 2016

Dziewięć powodów, dla których warto jeść jajka (a trzeci jest moim ulubionym)

jajko zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne do przeobrażenia pojedynczej komórki w pisklę.
kompletne, żywe kurczątko, które ma szkielet, organy wewnętrzne, ślepia, krew, a nawet pióra i dziób! Bez żadnego udziału zewnętrznego, nie licząc odrobiny tlenu, który przenika przez skorupkę.
Nie do wiary, prawda? Jak się dokonuje ten cud natury? Tylko białko i żółtko jednego jaja, które równie dobrze mogłoby skończyć na patelni jako sadzone? Zachwycam się tym nieustannie i wciąż nie mogę w to uwierzyć.
Ale jeśli zapytasz dietetyka, on wyjaśni Ci, że nie jest to aż tak zaskakujące, jakby się mogło wydawać. Ponieważ jajo naprawdę jest najbardziej kompletnym pokarmem, jaki istnieje.

30 kwietnia 2016

Kleszcze już na nas czekają

Czuje, kiedy nadchodzi jego ofiara. Rozpościera na boki odnóża i dzięki znajdującym się w nich "radarom" jest w stanie z kilkunastu metrów zorientować się, że zbliża się spocony, rozgrzany rowerzysta czy biegacz.

Kleszcze żyją w trawie lub na krzewach. Maksymalna wysokość, na której możemy je spotkać, to półtora metra.

Gdzie najczęściej atakują kleszcze?

W prawdziwym lesie raczej rzadko. Prędzej na jego granicy, tam gdzie przechodzi w łąkę czy wzdłuż ścieżek. Ale równie dobrze może to być miejski park, zoo czy nawet osiedlowy plac zabaw, szczególnie gdy nie jest dokładnie koszony albo gdy znajduje się na nim dużo krzewów i można tam spotkać żywicieli, czyli np. małe gryzonie.

31 stycznia 2016

Co to jest Chlorella?

Na naszej planecie w morzach i wodach słodkich żyje łącznie około 23000 rodzajów alg. Większość ich istnieje od zamierzchłych czasów. Skamieniałości pochodzące z ery prekambryjskiej dowodzą, że chlorella istnieje już od ponad 2500 milionów lat. 
W przeciwieństwie do Japonii i Chin chlorella była prawie nieznana w Europie. Dopiero w połowie XX wieku pojawiły się pierwsze opracowania naukowe na jej temat. Od tego czasu wiedza o niezwykłych właściwościach chlorelli znacznie się wzbogaciła. 

Algi mogą być jednokomórkowcami o mikroskopijnej wielkości tak jak Chlorella, albo roślinami o kształtach drzewiastych ze zorganizowaną strukturą, tworzącymi prawdziwy podwodny las, jak np. Morszczyn(Kelp). Morza, jeziora, stawy, strumienie, rzeki, lecz również szczeliny, pnie drzew i wilgotne gleby są głównymi biotopami wszystkich alg.

30 stycznia 2016

Ile ofiar ma na sumieniu Big Pharma?

Od 2000 roku leki zabiły więcej ludzi, niż ich zginęło łącznie w działaniach wojennych, w aktach terroru i morderstwach. Big Pharma notuje miliardowe zyski, a ludzie umierają milionami. Szokujące dane na temat tej „wojny chemicznej” opublikował portal PharmaDeathClock.

Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się ilu ludzi umiera każdego dnia w wyniku zażywania leków na receptę, stosowania chemioterapii, czy na skutek błędów medycznych, możecie to ocenić na podstawie danych dotyczących Stanów Zjednoczonych. Nowa strona internetowa publikuje szokujące informacje pochodzące wyłącznie z oficjalnych źródeł.




PharmaDeathClock liczy i pokazuje w czasie rzeczywistym wszystkie „medyczne” zgony w USA, zliczając je począwszy od 1 stycznia 2000 roku. Dane obejmują ofiary leków i procedur medycznych, pochodzące z raportów Światowej Organizacji Zdrowia, czasopism medycznych, Consumer Reports, CDC i innych oficjalnych źródeł.

W czasie pisania tego artykułu liczba ofiar chemioterapii wzrosła o ponad 400 osób, a w ciągu 15 lat w Stanach Zjednoczonych w wyniku tej „terapii” zmarło już ponad 16 milionów ludzi. Chemioterapia to biznes, na którym Big Pharma robi najlepszy interes.

Inne liczby są równie szokujące. Przykładowo skutki uboczne działania leków spowodowały śmierć ponad 12 milionów ludzi, a błędy medyczne popełniane w szpitalach – ponad 7 milionów! Jedyne czego brakuje w portalu PharmaDeathClock to pokazania – oprócz liczby ofiar – zysków koncernów farmaceutycznych pochodzących z „leków”, które te zgony spowodowały.

Zobacz tutaj jak – niestety – te liczby stale rosną:
PharmaDeathClock.com

Artykuł pochodzi z newslettera Poczta Zdrowia, przekazującego najnowsze, potwierdzone badaniami naukowymi, informacje o naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom. Można go  bezpłatnie  zaprenumerować na stronie www.PocztaZdrowia.pl

22 listopada 2015

„Zakrapiany” wieczór i paracetamol – mieszanka śmiertelnie niebezpieczna

wiele osób ma zwyczaj przyjmowania po „zakrapianym” spotkaniu kilku tabletek paracetamolu po to, aby następnego dnia uniknąć nieprzyjemnych tego konsekwencji.

Jednak jest to poważny błąd. Taka mieszanka może okazać się śmiertelna!

Paracetamol jest metabolizowany w wątrobie przez cytochrom CYP2E1, czyli tą samą drogą, jaką trawiony jest alkohol. Cytochrom dezaktywuje cząsteczki paracetamolu dzięki silnemu przeciwutleniaczowi produkowanemu przez organizm – glutationowi.

Jednak gdy zapasy glutationu się wyczerpią, paracetamol uszkadza błony komórkowe, przez co zaczynają one obumierać.

Jeśli taka sytuacja regularnie się powtarza, może dojść do nagłego, szybkiego pogorszenia się funkcjonowania wątroby, co lekarze nazywają ostrą niewydolnością tego organu. Bez natychmiastowego przeszczepu wątroby takie przypadki kończą się śmiercią. Zwiększone ryzyko występuje wtedy, gdy pacjent cierpi również na takie choroby jak marskość wątroby, zapalenie wątroby typu B lub gdy jest zarażony wirusem HIV.

31 października 2015

Jedzcie jaja! Na śniadanie, na obiad, na kolację

Rozmawiała Aneta Augustyn
 06.04.2012 08:56
Zwykle sześćdziesiąt jaj w domu musi być, ich liczba nie może spaść poniżej trzydziestu - zastrzega się prof. Tadeusz Trziszka. Jajolog z Wrocławia, przez znajomych zwany jajcarzem, przekonuje Polaków, że warto jeść co najmniej dwa jaja dziennie.

Aneta Augustyn: Nawraca pan naród na jaja?

Prof. Tadeusz Trziszka*: Nawracam, bo z jajami u nas nie najlepiej. Na Polaka nie przypada nawet jedna sztuka dziennie. Na Wielkanoc jajo ma swoje pięć minut, ale i tak nam to statystyk nie poprawia . Jemy ledwie 200 jaj rocznie, dwa razy mniej niż Japończycy czy Chińczycy.